8 Ocak 2015 Perşembe

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA elemanından 2015 için Erdoğan kehaneti









Türkiye’de de vazife yapmış, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA) eski üst düzey isimlerinden Graham E. Fuller, 2015’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın gücünün sarsılmaya başlayacağını ileri sürdü.
Fuller Ortadoğu üzerine yazdığı analiz ve kitaplarla da tanınan Fuller, blogunda yazdığı nihai yazıda bölgenin ‘falına baktı.’
1. Irak Şam Örgütü IŞİD GÜÇ KAYBEDECEK
"Daha evvel de, Irak Şam Örgütü IŞİD’in bir devlet olarak yaşayabilir olduğuna inanmadığımı söyledim" diyen Fuller bu düşüncesini şöyle açıkladı: "Tutarlı ve işlevsel ideolojiden, ağırbaşlı siyasi ve sosyal kurumlardan, ağırbaşlı bir liderlik sürecinden, yönetimin karmaşık ve detaylı lojistiğini ele alma becerisinden ve bölgede devletlerarası münasebet kurma imkanından yoksunlar. Bunlara ilave olarak, Irak ve Suriye’deki memnuniyetsiz Sunniler dışında, dünyadaki Sunni Müslümanların büyük bölümünü yabancılaştırdılar."
Fuller, Irak Şam Örgütü IŞİD’in savunduğu ideolojinin güçlenmemesi için kendisinin ve bölgedeki Müslümanların gözünde açıkça başarısızlığa uğraması gerektiğini de belirtti.
2. İRAN’IN BÖLGEDEKİ ROLÜ BÜYÜYECEK
ABD ve İran arasındaki ilişkilerin normalleşeceği tahmininde bulunan Fuller, "Her iki tarafın da başarılı olmak dışında seçeneği yok" ifadesini kullandı.
"İran ve Türkiye bölgedeki iki ‘gerçek’ hükümet" diyen Fuller’e göre Körfez ülkeleri İran’la ilişkini gözden geçirecek. Fuller’ın öngörüsü şöyle: "İran’ın bölgedeki etkisi, İsrail’in Filistin’i sürekli etkisi altına alma çabasındaki zorluklar nedeniyle de artacak."
3. ERDOĞAN’IN 2015 YILINDA GÜCÜNÜN YIKILMAYA BAŞLADIĞINI ANLAYACAK
"Adalet ve Kalkınma Partisi Ak Parti iktidarının ilk 10 yılındaki parlak başbakanlığının ardından Erdoğan, yolsuzluk suçlamalarına battı ve kendisinin giderek mantıksızlaşan, despotlaşan ve hayalperestleşen yönetimini eleştiren ya da karşı çıkan herkese paranoyakça saldırdı" diyen Fuller’e göre Erdoğan, kurumlara ziyan verme ve hem kendisinin hem de partisinin mirasını yok etme sürecinde.
Türkiye’deki köklü kurumların Erdoğan tarafından zayıflatıldığını söyleyen Fuller, bu kurumların Erdoğan kamu nezdindeki desteğini kaybedene kadar Türkiye’yi ‘demokratik ve şiddet dışı yolda’ tutacağına inandığını belirtti.
4. RUSYA, ORTADOĞU’DA DİPLOMASİSİNDE BÜYÜK ROL OYNAYACAK
Rusya’nın, İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler ve Suriye’de oynadığı rolün önemine dikkat çeken Fuller, "Batı, Ukrayna’yı NATO’nun içine çekmekle, Rusya Başkenti Moskova’yı ziyan verici bir çatışma için provoke etmekte ısrarcı" ifadelerini kullandı.
5. TALİBAN AFGAN HÜKÜMETİ İÇİNDE GÜÇ KAZANACAK
"Taliban bir İslami hareketten fazlası" diyen Fuller’e göre teşkilat, milli kuvvet dengeleri için mühim bir unsur.
Taliban’ın 2015 yılında gücünü ‘sahada’ da kuvvetlendirmenin yollarını arayacağı tahmininde bulunan Fuller, "Taliban işlevsel olarak dışlanamaz" diye yazdı. Fuller, Taliban’la yapılacak bir anlaşma ‘istikrar aranan Pakistan’da’ kısmen bu istikrarı sağlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *